18 października 2013

Schab wieprzowy faszerowany jajkiem

Składniki:
- kilogram schabu bez kości
- przyprawa do pieczeni
- 2-3 ząbki czosnku
- jajka gotowane na twardo ( w zależności od długości schabu) 4-5 sztuk
- woreczek do pieczenia
- oliwa z oliwek


Wykonanie:
Schab myjemy, czyścimy, marynujemy najlepiej 24 godziny przed pieczeniem - nacieramy przyprawami, może być tylko przyprawa do pieczeni , długim nożem wykonujemy nacięcie w środku schabu na całej długości , w środku też staramy się natrzeć mięsko przyprawami.
Ząbki czosnku zgniatamy na prasce, mieszamy je z około łyżką oliwy z oliwek i nacieramy tym całe mięso i wkładamy do lodówki przynajmniej na noc.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, odcinamy końcówki jajeczek.

Schab wyjmujemy z lodówki i wkładamy do środka jajka. Delikatnie, jedno za drugim by się stykały.
Brzegi schabu możemy zabezpieczyć wykałaczkami ( namoczonymi wcześniej w wodzie by nam się nie spaliły w piekarniku) by jajka nam się nie wyślizgnęły.

Całość już nafaszerowaną wkładamy do rękawa do pieczenia, polewamy całym sosem powstałym z marynowania (można jeszcze kapnąć trochę wody). Wkładamy do piekarnika na około 200-220 stopni i pieczemy tyle ile ważył schab. Pod koniec pieczenia na jakieś 15 minut ja wyjmuje cały schab z rękawa i podpiekam by ładnie się zarumieniła góra.

Wyjmujemy gotowy schab, studzimy i kroimy w plastry.


Nie mogę podać przybliżonego czasu pieczenia bo ja robie wszystko na OKO :) Proporcje czasem też :)

Smacznego !


Informacja:
Wersje schabu mogą być różne, robiłam jeszcze faszerowany kiełbasą, śliwką suszoną i mięsem mielonym :) Pewnie jeszcze się pojawią inne kombinacje na moim blogu  :)











 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)