21 października 2013

Gulasz z kurczaka

Składniki:
- 2 piersi podwójne w kurczaka
- marchewka kilogram albo 2 opakowania 450 gram mrożonej
- przyprawa do kurczaka
- oliwa z oliwek
- 2-3 cebulki


Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy wedle uznania w kosteczkę lub paseczki, dorzucamy marchewkę albo gotową pokrojoną w kostkę albo kroimy w drobną kosteczkę.
Siekamy cebule w piórka, całość łączymy razem, dodajemy przyprawę do kurczaka, myślę ze 3-4 łyżeczki można dać spokojnie.
Całość polewamy odrobiną oliwy z oliwek (2-3 łyżki) i zalewamy około szklanką wody i pieczemy  w piekarniku w woreczku do pieczenia około godziny.


Wskazówki:
Kurczak i sosik będzie lekko słodki od marchewki :) Można oczywiście przecedzić sos i zagęścić.
Porcja z tej liczby składników na 2 dni na 3 dorosłe osoby.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)