Składniki:
- około 800 gram mięsa mielonego jakie lubimy
- przyprawa do mielonego
- jajko 1 sztuka
- bułka namoczona w wodzie
- bułka tarta
- cebula
- czosnek
- przecier pomidorowy słoiczek
- pieprz
Wykonanie:
Wyrabiamy mięsko z posiekaną cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą.
Namaczamy bułeczkę w wodzie lub dwie, odciskamy i dodajemy do masy, wbijamy jajko.
Trochę pieprzu, wyrabiamy na gładką masę, jeżeli będzie za rzadka dodajemy trochę bułki tartej.
Formujemy duże kuleczki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Koncentrat pomidorowy rozcieńczamy wodą i zalewamy całe pulpety by tak przynajmniej były zakryte w połowie.
Pieczemy około godzinki w 190-200 stopniach.
chyba mam inspirację na jutrzejszy obiad :D Pozdrawiam. Magda
OdpowiedzUsuńNa górę przy końcu pieczenia można dać kawałek serka żółtego :)
Usuń