28 października 2013

Klopsiki zapiekane

Składniki:
- około 800 gram mięsa mielonego jakie lubimy
- przyprawa do mielonego
- jajko 1 sztuka
- bułka namoczona w wodzie
- bułka tarta
- cebula
- czosnek
- przecier pomidorowy słoiczek
- pieprz


Wykonanie:
Wyrabiamy mięsko z posiekaną cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą.
Namaczamy bułeczkę w wodzie lub dwie, odciskamy i dodajemy do masy, wbijamy jajko.
Trochę pieprzu, wyrabiamy na gładką masę, jeżeli będzie za rzadka dodajemy trochę bułki tartej.
Formujemy duże kuleczki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Koncentrat pomidorowy rozcieńczamy wodą i zalewamy całe pulpety by tak przynajmniej były zakryte w połowie.

Pieczemy około godzinki w 190-200 stopniach.





2 komentarze:

  1. chyba mam inspirację na jutrzejszy obiad :D Pozdrawiam. Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na górę przy końcu pieczenia można dać kawałek serka żółtego :)

      Usuń

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)