21 października 2013

Rolada z piersi indyka z farszem

Składniki:
- jedna duża pierś z indyka
- mięso mielone około 30dkg
- przyprawa do indyka
- przyprawa do mięsa mielonego
- cebula średnia 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- olej do smażenia lub inny tłuszcz


Wykonanie:
Pierś z indyka rozbijamy jak najcieniej się da, tak żeby mięsko nam się nie rozwaliło.
Posypujemy z obu stron przyprawami, myślę, że łyżeczka wystarczy przyprawy do indyka lub dań z drobiu.
W miseczce doprawiamy mięsko mielone ( troszkę mocniej) , przeciskamy przez praskę czosnek, siekamy na drobno cebulkę, całość dodajemy do farszu i wyrabiamy, farsz musi być gęsty i zwarty.
Na rozłożoną roladę wykładamy cienką warstwę farszu, wygładzamy .
Zwijamy całą pierś w roladę, całość obwijamy mocno nićmi żeby farsz nam nie wypływał w trakcie obsmażania.
Na rozgrzanej patelni i odrobinie tłuszczu (olej, oliwa) smażymy roladę ze wszystkich stron żeby złapała koloru, przekładamy do naczynia żaroodpornego do foli do pieczenia i pieczemy w piekarniku z 45 minut, na koniec rozwijamy  woreczek żeby jeszcze mięsko nabrało chrupkości i gotowe.


Wskazówki:
Możemy roladę podać w całości lub w pokrojonym plastrach.
Dodatkowo na jakąś imprezę możemy pokrojone plastry ładnie ułożyć na półmisku i przygotować je w galarecie :)




 
 





2 komentarze:

  1. Hmmm... Jak nie lubię mięsa tak to wygląda fajnie i pewnie nawet Olka by się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)