- szynka wieprzowa - cała kulka
- przyprawa do pieczeni
- pieprz cały w ziarnach
- ziele angielskie całe w ziarnach
- liście laurowe 1-3 sztuki
- oliwa z oliwek
- czosnek 2 ząbki
Wykonanie:
Najlepiej dzień wcześniej marynujemy szynkę.
Nacieramy ją przyprawami ( 1 ząbek czosnku zgnieciony + 2-3 łyżeczki przyprawy do pieczeni + łyżka oliwy z oliwek). Robimy małe nacięcie i wkładamy tam cały ząbek czosnku. Przekładamy szynkę do pojemnika, wrzucamy kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Chowamy na noc do lodówki (lepiej na 24 godziny by ładnie się zamarynowała).
Na drugi dzień wyciągamy szynkę , obsmażamy ją na złoty kolor na patelni na odrobinie oliwy lub oleju (najlepiej rzepakowy bo najzdrowszy). Pod koniec możemy wlać troszkę wody.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około godzinki w temperaturze około 200 stopni.
Na koniec jak zwykle odkrywamy naczynie by mogła się szyneczka ładnie przyrumienić.
Można podawać do obiadu z ziemniakami, kluskami, ryżem, kaszą albo stosować jako obkład do kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)