- pierś z kurczaka dwie podwójne
- sól , pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka
- paczka 450 gram szpinaku rozdrobnionego albo w liściach
- kilka plastrów sera żółtego
- czosnek - 2 ząbki
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Rozbijamy piersi z kurczaka na dosyć cienko, solimy, lekko pieprzymy, posypujemy przyprawą do kurczaka i słodką papryką (ale lekko).
W garnku rozpuszczamy szpinak, dodajemy do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, solimy, pieprzymy, dusimy na małym ogniu aż woda ze szpinaku się wygotuje a sama masa zgęstnieje. Przestudzamy.
Na rozbite i doprawione piersi kładziemy plasterek sera żółtego, na to rozkładamy szpinak, całość ściśle zawijamy w roladkę i zawiniamy nićmi.
Obsmażamy na złoty kolor ze wszystkich stron na patelni, na oliwie z oliwek albo na oleju rzepakowym, pod koniec możemy zalać całość wodą żeby się troszkę roladki poddusiły a sos powstały możemy zredukować, zagęścić, przecedzić i podać do roladek :)
Dajemy całość do foremki do zapiekania i możemy chwilkę podpiec w piekarniku ale nie musimy i możemy skończyć na etapie smażenia :)
Oczywiście na koniec odwijamy roladki z nici :)
A oto zdjęcia z etapów przygotowania , smacznego !!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)