14 stycznia 2017

Wegański sos serowy


Składniki:

- ugotowane ziemniaki - dwie duże sztuki
- olej rzepakowy
- cebulka - jedna duża lub dwie małe
- płatki drożdżowe nieaktywne - im więcej tym lepiej


Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy, studzimy.
Cebulkę kroimy bardzo drobno i podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego żeby się zeszkliła.
Do blendera wkładamy ziemniaki, cebulkę i wsypujemy płatki drożdżowe. Na tą porcję około 3-4 pełnych łyżek (możemy dać więcej, im lepiej tym smak będzie bardziej serowy).
Całość miksujemy na gładką masę.
Możemy wstawić do lodówki, gdy masa się schłodzi będzie miała bardziej stałą konsystencję.





Im więcej wsypiemy płatków tym ser będzie gęstszy i bardziej serowy z nutką orzechową.
Jest przepyszny, z cebulkowym posmakiem :)))

Pasuje i na kanapki i do dodania do sałatki czy wszędzie tam gdzie używa się klasyczny ser.




Na zdjęciu jest wersja tego sosu serowego bez cebulki czyli najbardziej klasyczna wersja podstawowa, ziemniak + płatki drożdżowe. Tak samo pyszne.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)