11 stycznia 2017

Makaron z beszamelem





WYKONANIE:


Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie.

Podsmażamy delikatnie pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kosteczkę i opruszoną delikatnie przyprawami.

Roztapiamy 100 gram masła w dużym garnku, dodajemy 100 gram mąki i całość mieszamy, lekko podsmażając.
600 ml mleka mieszamy z 350 ml śmietanki , szczyptą gałki muszkatałowej, solą i pieprzem do smaku.
Stopniowo dodajemy do mąki z masłem, cały czas mieszając.
Całość zagotowujemy i zmniejszamy gaz i jeszcze trzymamy 2-3 minuty.
Zdejmujemy z gazu i dodajemy 250-300 gram żółtego startego sera.

Makaron łączymy z kurczakiem i z beszamelem w formie do zapiekania, całość posypujemy resztkami żółtego sera i pieczemy ok 20 minut w 220 stopniach.

Danie jest pysze, aksamitne i bardzo sycące :)))





SKŁADNIKI:

MAKARON PACZKA 500 GRAM
PIERŚ Z KURCZAKA JEDNA DUŻA PODWÓJNA
100 GRAM MASŁA
100 GRAM MĄKI
600 ML MLEKA
350 ML ŚMIETANKI 18% LUB WYŻSZEJ
400 GRAM ŻÓTEGO SERA
GAŁKA I INNE PRZYPRAWY





SMACZNEGO !!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)