18 października 2013

Gulasz wołowy junior

Składniki:
- kilogram mięsa wołowego gulaszowego
- paczka 450 gram marchewki junior
- przyprawy : sól, pieprz, do pieczeni, słodka papryka
- oliwa z oliwek do smażenia albo olej rzepakowy (np Olivier)


Wykonanie:
Mięso wymyć, pociąć na drobną kosteczkę wg uznania, przyprawić przyprawami.
Smażyć na odrobinie tłuszczu aż mięsko się ładnie zarumieni.
Zalać całość wodą i dusić pod przykryciem aż mięso będzie mięciutkie i delikatne, na koniec dodać marchewkę i uzupełnić jeszcze wodę i całość dusić pod przykryciem.
Całość razem z marchewką duszę około 30 minut potem, oczywiście sprawdzając czy i marchewka i mięsko już są okay.
Gdy sos się zredukuje będzie idealny :)
Oczywiście jak ktoś woli to można go zabielić śmietaną albo zagęścić mąką.



Informacje:
Kilogram mięsa i paczka 450 gram marchewki to porcja na dwa obiady dla 3 osobowej rodziny ( 3 dorosłe osoby).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)