16 listopada 2013

Naleśniki zapiekane

A że uwielbiam szpinak.... to... :-)))))))))


Składniki:
- 450 gram szpinaku (paczka mrożonego)
- kilka plasterków sera żółtego
- czosnek
- kostka rosołowa (wiem sama chemia....)
- śmietanka i trochę sera do sosu


Składniki na naleśniki:
- mleko
- mąka
- jajka
- trochę soli, pieprzu (mają być na ostro nie na słodko :-)))), można też zrobić bez mleka).


Wykonanie:
Mieszamy składniki  na naleśniki, gotowe ciasto smażymy na suchej patelni z obu stron.
W rondelku robimy farsz ze szpinaku, przeciśniętego czosnku, kostki rosołowej, redukujemy wodę, dodajemy sera żółtego.
Na gotowych naleśnikach umieszczamy farsz, zawijamy w rulonik, umieszczamy w formie do zapiekania.
Śmietankę 18% rozpuszczamy trochę z serem żółtym (możemy użyć gotowego sosu serowego) i zalewamy całość naleśników, zapiekamy kilkanaście minut w piekarniku w temperaturze 180, w zależności jaki chcemy stopień wypieczenia :)))))))))



 




2 komentarze:

  1. o jaaaa ... :D fajny przepis ! Uwielbiam naleśniki i szpinak ale w połączeniu jeszcze nie jadłam :) M.

    OdpowiedzUsuń

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)