15 listopada 2013

Czekoladowy mix

Składnik Biszkopt:
 - 6 jajek
- szklanka mąki pszennej
- szklanka drobnego cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu


Masa z mleczną czekoladą:
- 400 gram śmietanki kremówki
- 2 - 3 łyżeczki żelatyny
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 tabliczki czekolady mlecznej po 100 gram
- łyżka cukru pudru


Masa z białą czekoladą:
- 400 gram śmietanki kremówki
- 2 - 3 łyżeczki żelatyny
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 tabliczki czekolady białej po 100 gram
- łyżka cukru pudru


Inne składniki: 
- tabliczka 100 gram czekolady mlecznej
- słaba herbata z cytrynką








Wykonanie Biszkopt:

Rozdzielamy jajka.
Żółtka rozmącamy z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, wlewamy 2 łyżeczki octu i odstawiamy aż zacznie się pienić.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę (jeżeli nie wyjdzie Wam sztywna piana to nic straconego).
Łączymy delikatnie piane z białek z żółtkami i na wolnych obrotach mieszamy całość powoli dodając obie mąki.
Całość wyrobionego ciasta przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni, wystudzamy i przekrawamy na równe części (ja piekłam w blaszce prostokątnej więc tylko przecięłam na dwa placki).


Wykonanie masa czekoladowa:
Rozpuszczamy 2-3 łyżeczki żelatyny w gorącej wodzie (1/2 szklanki) i odstawiamy do wystudzenia.
W kąpieli wodnej na garnuszku rozpuszczamy mleczną czekoladę ( łamiemy na kostki i wrzucamy na miseczkę nad garnek z gotującą się wodą i odstawiamy do ostygnięcia).

Miksujemy zimną śmietanę 30 % na gęstą masę dodając łyżeczkę cukru pudru, potem wlewamy żelatynę, sok z pomarańczy, mleczną czekoladę i ubijamy na krem, można na chwilkę przełożyć do lodówki ale dosłownie na moment. (W tym czasie ubijamy drugą masę).



Wykonanie masa biała:
Robimy to samo co z masą czekoladową mleczną tylko dodajemy białą czekoladę.


W między czasie zaparzamy herbatę z cytryną i wystudzamy.
Ścieramy na tarce na drobnych oczkach tabliczkę mlecznej czekolady.


Wykonanie ciasta:
Przekrojone placki nasączamy herbatką z cytryną, na pierwszy płat wykładamy masę czekoladową, wyrównujemy, drugi płat (też nasączony herbatką) wykładamy na masę i dociskamy, na górę wykładamy masę z białej czekolady, rozsmarowujemy i posypujemy startą czekoladą i dajemy do lodówki żeby ładnie się wszystko połączyło :)))))))))



 

 
 
 



1 komentarz:

  1. Kochana ciacho wygląda przepysznie i pewnie tak też smakuje :) na pewno chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)
    Lila

    OdpowiedzUsuń

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)