29 stycznia 2014

Biszkopt z kremami czekoladowymi raz jeszcze



Składniki: 

 Biszkopt:

- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu

Żółtka rozmącamy z proszkiem do pieczenia i octem aż zacznie się pienić.
Ubijamy na sztywno białka, potem dodajemy cukier.
Całość mieszamy z żółtkami delikatnie i stopniowo dodajemy obie mąki miksując na wolnych obrotach.
Przekładamy do blaszki.

Pieczemy 40 minut w 180 stopniach, czasem krócej wystarczy.


Przepis na masę:
- 3 duże śmietany 400 ml 30 % lub 36 %
- żelatyna  5 łyżek
- cukier puder
- 4 tabliczki czekolada lub dwie (np. 2 białe, 2 mleczne)


Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru, dodajemy na wszystkie 3 śmietany 5 łyżeczek rozpuszczonej i ostudzonej żelatyny, i roztopione i ostudzone czekolady.


Biszkopt przecinamy na ile chcemy części lub ile nam wyjdzie Wink

Nasączamy ostudzoną herbatką z cytrynką i przekładamy masami , jak chcemy, może zrobić mleczną na górze, biała na dole, gorzką, jak nam się żywnie podoba Very Happy


Na wierzch wykładamy krem i posypujemy startymi kawałeczkami czekolady Very Happy


Następnym razem będę robiła samą masę śmietanową Kwadratowy











 
        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)