27 stycznia 2014

Galat

Galat, galareta, tymabaliki, jak zwał tak zwał :) Galaretka mięsna :)


Składniki:
- cały kurczak
- włoszczyzna
- żelatyna
- ocet
- jajeczka
- groszek
- kukurydza


Wykonanie:
Nastawiamy jak na rosół, kurczak i włoszczyzna, powoli ma się wszystko gotować.
Gdy wywar jest już gotowy i mięsko miękkie, przecedzamy rosołek, mięsko studzimy i obieramy.
Marchewkę z rosołku kroimy. Groszek i kukurydze odcedzamy.
Gotujemy parę jajeczek na twardo.
Do wywaru dolewamy około łyżki octu żeby zakwasić, i w tym rosołku ciepłym możemy rozmieszać żelatynę, wylewamy troszkę do kubeczka i mieszamy ( w zależności od ilości płynu dobieramy ilość żelatyny). Wlewamy rozmieszaną żelatynę do rosołku, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

W miseczkach, pojemniczkach układamy pokrojoną marchewkę, groszek, kukurydze, obrane mięsko z kurczaka i gotowane jajeczka, zalewamy zimnym rosołkiem i odkładamy do lodówki do stężenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)