24 listopada 2019

Pierniczki puchate









Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- pół szklanki cukru pudru
-2 łyżeczki przyprawy do pierników
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka miodu
- 40g miękkiego masła
- 25g świeżych drożdży
- jajko
-dodatkowo 1  rozmącone jajko do posmarowania pierników 

Wykonanie:
- zaczynamy od wymieszania mąki z cukrem pudrem, przyprawą do pierników oraz sodą następnie miód i masło podgrzewamy do chwili aż wszystko się rozpuści , ściągamy z gazu  i dodajemy drożdże, całość mieszamy. Do suchych składników dodajemy płynne oraz jajko, wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciastociasto. Rzwałkowujemy na około 5-8mm, wykrawamy  dowolne kształty pierniczków i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 10-15 minut (nie dłużej, żeby pierniczki nie stwardniały) w piekarniku nagrzanym do 190°C  Gdy wystygną możemy dekorować :))))

Ciasteczka powinny wyjść z tego przepisu puchate i w miarę miękkie, jeżeli będą twarde, jest na to sposób :)))))  Do opakowania z piernikami wkładamy jabłko, ale najbardziej skutecznym sposobem jest chleb :))) Wkładamy codziennie świeżą kromkę chleba :))) Pierniczki po paru dniach będą pysznie miękkie i wilgotne :)))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)