Składniki:
- 3 jajka
- szklanka mąki żytniej
- woda mineralna
- proszek do pieczenia - łyżeczka
- cukier waniliowy - może ale nie musi
- odrobina oleju - łyżka
Wykonanie:
Jajka myjemy, wybijamy do miseczki. Dodajemy mąkę żytnią, łyżeczkę proszku, cukier waniliowy (nie trzeba), wlewamy łyżkę oleju i mieszamy na gładką masę, dolewamy wody mineralnej, może być gazowana wtedy ciasto będzie pulchniejsze.
Gdy powstanie nam gęsta ale w miarę lejąca się masa możemy przystąpić do smażenia.
Na suchą rozgrzaną patelnie pod kątem wylewamy ciasto, manewrujemy patelnią tak by całość ciasta rozlała się na powierzchni równomiernie i stworzyła idealne kółeczko. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy z dżemem, kremem , owocami. Z czym dusza zapragnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)