21 września 2016

Żytnie naleśniki




Składniki:

- 3 jajka
- szklanka mąki żytniej
- woda mineralna
- proszek do pieczenia - łyżeczka
- cukier waniliowy - może ale nie musi
- odrobina oleju - łyżka



Wykonanie:

Jajka myjemy, wybijamy do miseczki. Dodajemy mąkę żytnią, łyżeczkę proszku, cukier waniliowy (nie trzeba), wlewamy łyżkę oleju i mieszamy na gładką masę, dolewamy wody mineralnej, może być gazowana wtedy ciasto będzie pulchniejsze.
Gdy powstanie nam gęsta ale w miarę lejąca się masa możemy przystąpić do smażenia.

Na suchą rozgrzaną patelnie pod kątem wylewamy ciasto, manewrujemy patelnią tak by całość ciasta rozlała się na powierzchni równomiernie i stworzyła idealne kółeczko. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z dżemem, kremem , owocami. Z czym dusza zapragnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)