19 września 2016

Bolognesse al'a Ragu







Składniki:

- kilogram lub  około 1,5 kg mięsa mielonego (może być mieszane wieprzowo-wołowe albo wołowe samo, ewentualnie drobiowe)
- czosnek - dużo - około 8 ząbków (1/2 główki)
- kilogram cebuli żółtej
- kilogram marchewki ( lub jak nie lubimy za dużo warzyw w sosie to można dać pół kg albo dwie duże)
- 1/2 dużej pietruszki
- olej rzepakowy - kilka łyżek (opcjonalnie oliwa)
- masło - 3 łyżki
- duża łyżeczka bazylii
- duża łyżeczka oregano
- liść laurowy (może ale nie musi) - 2/3 sztuki
- sól, pieprz
- pomidory w puszcze - 2 puszki
- przecier pomidorowy jeden kartonik 500 ml
- 300 - 400 ml mleka (lub szklanka)
- woda około  700-800 ml
- pietruszka


Podane składniki są na 3 duże obiady dla 3 osób. Śmiało z tego jest 10-12 porcji obiadowych. W zależności z czym podamy.
Przygotowane porcję można zamrozić i odmrozić gdy potrzebujemy.




Wykonanie:

Szykujemy mięso mielone, warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę lub drobno.
Najlepiej potrawę przygotowywać w dużym pojemnym garnku o szerokim dnie bo mamy pewność że wszystkie składniki się będą ładnie podsmażały i potem nie będzie problemu z  mieszaniem.



Na podgrzaną oliwę/olej (kilka łyżeczek)  wsypujemy zioła (oregano, bazylia - można też dodać gotową przyprawę śródziemnomorską bodajże z Kamisa), gdy zioła lekko wydzielą aromat dodajemy poszatkowany czosnek, do tego pokrojoną w kostkę cebulę. Czekamy aż całość cebulki się zeszkli.

Wrzucamy nasze mięso mielone. Chwilkę je podsmażamy by się zarumieniło, często mieszając.

Dodajemy 4 łyki masła (1/4 kostki) i gdy wszystko się ładnie połączy zalewamy 400 ml mleka (tak, mleka).

Dajemy chwilkę czasu by wszystko razem popyrkało i po jakichś 5 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę (można dodać już gotową mrożoną opakowanie lub nawet i włoszczyznę).

Zalewamy całość wodą by warzywa i mięso były przykryte.

Teraz możemy dodać pokrojoną w kostkę pietruszkę i pomidory z puszki razem z sokiem, na koniec dodajemy przecier pomidorowy i całość dosyć długo dusimy często mieszając.

Całość powinna około 1-2 godziny pyrkać, żeby wszystkie smaki się przeszły i uzupełniły.

Na samym końcu dodajemy sól i pieprz do smaku.

Można dodać także suszoną pietruszkę lub świeżo poszatkowaną na koniec.





Sos idealnie pasuje do makaronu standardowego jak spagethii ale także rurek, kolanek, penne.
Wyśmienicie także smakuje z ryżem czy kaszą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)