6 września 2016
Zupa z soczewicy
Składniki:
Soczewica czerwona, nasiona suche - 4 łyżki
Pomidory z puszki - 1/2 puszki
Cebula - 1/2 szt. średniej
Olej rzepakowy -1 łyżka
Pietruszka natka - 1 łyżeczka
Przyprawy do smaku
Pieczywo jako dodatek
Wykonanie:
Zupa krem z soczewicy z pomidorami:
Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, dodać soczewice, po chwili jak się lekko podpraży zalać wodą lub bulionem warzywnym. Gdy ziarna soczewicy zmiękną dodać pomidory. ( gotować z 15 minut i sprawdzić czy zmiękła soczewica jak nie to jeszcze troszeczkę).
Lekko jeszcze poddusić.
Zupę zmiksować, doprawić pieprzem, solą, ziołami np. natką.
Podawać z pieczywem.
Przepis jest na dwie małe porcję albo jedną dużą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)