29 listopada 2016

Barszcz czerwony czysty



Składniki:

- porcja rosołowa bądź szyja indycza, bądź same warzywa (zależy czy chcemy postny barszczyk czy normalny, jeżeli postny to zalecałabym użycie większej ilości warzyw na litr wody)
- marchew - kilka dużych marchewek
-pietruszka - jedna duża
- cebula - jedna sztuka na litr wywaru
-  czosnek - 3 ząbki
- seler - połówka małego
- por - kawałek
- pietruszka natka - jedna
- włoszczyzna susz - dwie łyżki
- jabłko - jedna sztuka
- cytryna bądź ocet
- buraczki - kilogram
- koncentrat buraczany w słoiczku - mały 330 ml  (może być)
- przyprawy



Wykonanie:


Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, zalewamy zimną wodą i nastawiamy na gaz (ewentualnie dodając mięsko).

Dodajemy pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę pieprzu.
Wrzucamy jabłko ze skórką, można wydrążyć gniazda nasienne.

Dodajemy susz warzywny, obrane buraczki.

Możemy do całości gotującego się wywaru wrzucić całą cytrynę sparzoną, lub bez skórki, ewentualnie wlać octu w celu zakwaszenia barszczu.

Gotujemy wywar aż nabierze głębokiego czerwonego koloru, na pewno nie krócej jak 1,5 godziny.

Sprawdzamy smak, ewentualnie możemy dosolić, dodać pieprzu, doprawić według własnym upodobań smakowych. 

Gdy całość jest gotowa przecedzamy przez sitko.

Podajemy z uszkami bądź ugotowanymi ziemniakami.



SMACZEGO !!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)