6 października 2019

Biszkopt zwykły - przepis

Przeważnie podawałam przy okazji jakiegoś ciasta ale teraz daje osobno by zawsze był pod ręką :)




Składniki: Biszkopt:

- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu


Sposób przygotowania:
Żółtka rozmącamy z proszkiem do pieczenia i octem, aż całość zacznie się pienić.
Ubijamy na sztywno białka, potem dodajemy powoli cukier i ubijamy na zwartą masę.
Całość mieszamy z żółtkami, delikatnie i stopniowo dodajemy obie mąki miksując na wolnych obrotach.
Przekładamy do blaszki.

Pieczemy 40 minut w 180 stopniach, czasem krócej wystarczy - sprawdzamy suchość patyczkiem, mi najczęściej zajmowało to 30 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)