9 listopada 2015

Ciasteczka kruche - dekoracja






Proporcja ciasta kruchego to 3:2:1
3 porcje mąki, 2 porcje masła, 1 porcja cukru pudru
Możemy dodać żółtka, cukier waniliowy czy proszek do pieczenia.
Gdy ciasto jest za suche to nawet można dodać śmietanki, ja to często robię.


Wysypujemy mąkę, na to zimne masło, siekamy, dodajemy cukier puder, zarabiamy szybko gładkie i elastyczne ciasto.
Chowamy do lodówki minimum na pół godziny, po upływie tego czasu wałkujemy ciasto, wykrawamy pierniczki i pieczemy.
Ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
 

Już dodawałam chyba ciasteczka kruche ale teraz chodzi o dekoracje.



Dekoracja z białej czekolady
 
Rozpuszczamy białą czekoladę, smarujemy nią ciasteczka, na środek dajemy lentilke lub jakąś drażetkę i odstawiamy do zastygnięcia :))) 



Lukier klasyczny
 
Część możemy posypać cukrem pudrem a resztę pokryłam lukrem.
Cukier puder, sok z cytryny i mieszamy :))))
Smarujemy ciasteczka :))))
Gdy lukier jest mega gęsty to możemy dodać lekko wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)