28 kwietnia 2015

Mufinki - różne smaki

 
Składniki:
 
-3/4 szklanki cukru
-3 jajka
-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (można dać mniej bo ciasto wychodzi naprawdę gęste, ja dałam następnym razem ciut ponad szklankę i też wystarczyło).
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cukru waniliowego lub migdałowego lub cynamonowego
-3/4 szklanki oleju
 
 
 
Wykonanie:
 
 
Jajka ubić mikserem dodając stopniowo cukier. Ubijać do momentu, aż powstanie gładka i puszysta masa.
 Dodać po kolei obie mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i olej. Całość zmiksować.

Formę na muffinki wyłożyć papilotkami lub jeżeli do formy silikonowej to nie trzeba.
 Ciasto nałożyć łyżką. Wstawić do piekarnika i piec  20 - 30 minut w temperaturze 190 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania). Wyjąć i wystudzić.
 
Polewamy lukrem i dekorujemy wedle gustu.


 





 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)