Składniki:
250 gram miękkiego masła
250 gram gotowej masy marcepanowej
60 g cukru białego ok 1/3 szklanki
150 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki esencji waniliowej lub całe opakowanie cukru waniliowego
6 jajek
Wykonanie:
Miękkie masło przełożyć do miski. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Całość miksować, dodając cukier i wanilię. Ubijamy na gładką masę.
Wbijamy po 1 jajku i dalej miksujemy, a następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masę wlewamy do formy babkowej wysmarowanej dobrze masłem i opruszonej bułka tartą.
Pieczemy 50 minut w temp. ok 180 stopni.
Po upieczeniu babkę studzimy i wyjmujemy i po wystudzeniu polewamy wybraną polewą i dekorujemy :)
Tak wyglądała babeczka po wyjęciu z formy
Udekorowana i polukrowana
W przekroju
Babeczka jest wilgotna w smaku, delikatna i bardzo smaczna :)
Pyszoteczka :P
OdpowiedzUsuńBardzo :)
Usuń