23 kwietnia 2015

Babka Marcepanowa

Składniki:

 250 gram miękkiego masła
250 gram gotowej masy marcepanowej
60 g cukru białego ok 1/3 szklanki
150 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki esencji waniliowej lub całe opakowanie cukru waniliowego
 6 jajek
 
 

Wykonanie:
 
Miękkie masło przełożyć do miski. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Całość miksować, dodając cukier i wanilię. Ubijamy na gładką masę.
Wbijamy  po 1 jajku i dalej miksujemy, a następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
 
Masę wlewamy do formy babkowej wysmarowanej dobrze masłem i opruszonej bułka tartą.
 
Pieczemy 50 minut w temp. ok 180 stopni.
 
Po upieczeniu babkę studzimy i wyjmujemy i po wystudzeniu polewamy wybraną polewą i dekorujemy :)
 
 
 
 
Tak wyglądała babeczka po wyjęciu z formy


 
Udekorowana i polukrowana
 

 
W przekroju
 
 
 
  
 
 
Babeczka jest wilgotna w smaku, delikatna i bardzo smaczna :)

2 komentarze:

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)