1 lutego 2020

Domowy śledzik




PRZYGOTOWANIE ŚLEDZIKA



Matjasy moczymy kilka razy w zimnej wodzie, za każdym razem wylewając wodę by pozbyć się nadmiaru soli.

Pózniej je lekko osuszamy, kroimy w pożądane przez nas kawałeczki.

Przygotowujemy zalewę, kroimy albo surową cebulę albo robimy duszoną, wrzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka liści laurowych, sporo ziarenek pieprzu, czosnek, wlewamy olej.

Pokrojonego śledzia układamy wartwowo w naszyniu, pojemniku lub w słoiku i każdą warstwę zalewamy zalewą i odstawiamy w zimne miejsce lub do lodówki na okres 2-3 dni.

Wskazane jest przynajmniej raz na dzień całość przemieszać albo chociaż "potrząsnąć".



SMACZNEGO !!!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)