31 grudnia 2019

Marynowanie karpia





Karpia kupujmy ciut wcześniej, filetujemy, czyścimy dokładnie, nie myjemy ale osuszamy ze szlamu i zamrażamy. 

Odmrażamy, myjemy dokładnie, osuszamy. 

Cebulę kroimy jak bądź, karpia delikatnie solimy, przekładamy cebulką i dajemy do zimnego miejsca albo lodówki na 2-3 dni.

Kiedy trzeba wyciągamy karpia, dokładnie go czyścimy, osuszamy, solimy, moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w mące, smażymy na złoty kolor z obu stron :-))

SMACZNEGO !!!!!!!!!!

Tak przygotowany karp jest smaczny i aromatyczny, i absolutnie nie śmierdzi mułem jak narzekają co poniektórzy :-))))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)