18 lutego 2017

Udka z kaczki pieczone




WYKONANIE:

Udka z kaczki myjemy, wycieramy.
Nacieramy przyprawami wymieszanymi z odrobiną oleju rzepakowego: papryka słodka, odrobina soli, curry, dużo dużo majeranku, czosnek.
Dajemy do pojemniczka lub garnku, wsypujemy ząbki czosnku, kilka ziarenek pierzu i ziela angielskiego, liść laurowy.
Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
Pieczemy w temp około 200 stopni do godziny czasu, pod koniec pieczenia warto otworzyć naczynie żaroodporne lub odsłonić folię aluminiową by mięsko nabrało rumieńcy :)))


SKŁADNIKI:
- udka z kaczki - ja miałam cztery sztuki
- olej rzepakowy
- liść laurowy
- ziarenka pieprzu czarnego lub kolorowego
- ziele angielskie
- kilka ząbków czosnku
- papryka słodka
- sól
- curry
- majeranek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)