12 marca 2016

Sałatka ryżowa





Składniki:

- dwa woreczki ryżu
- szynka kawałek ok 300 gram
- kukurydza puszka
- ok 200 gram startego żółtego sera na dużych oczkach
- gotowane jajka - 3-4 sztuki
- przyprawy
- majonez
- ewentualnie szczypiorek, ja nie miałam i właśnie czegoś zielonego brakowało



Wykonanie:


Gotujemy i studzimy ryż, gotujemy, studzimy , obieramy i kroimy w kosteczkę jajka.
Szynkę również kroimy w kosteczkę, kukurydze przecedzamy z puszki, odsączamy.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie (zimne) produkty dajemy do miski i wyrabiamy, dodajemy odrobine pieprzu , soli i mieszamy z majonezem, można dodać szczypiorek bo u mnie bez tego składnika trochę ta sałatka była cięzka w smaku a tak to ożywiło by smak więc zachęcam dodać szczypior.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)