8 lipca 2015

Sernik klasyczny







 
 
 

Składniki:

- 1 kg mielonego twarogu

- 200 g miękkiego masła

- 6 jajek

- 3 łyżki kaszy manny

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka cukru z wanilią

- 1 łyżeczka przyprawy do sernika lub aromat

- owoce kandyzowane, skórki mix

- polewa do dekoracji






WYKONANIE:
 
 
Miękkie masło razem z cukrem, cukrem waniliowym, przyprawą do sernika ucieramy na puszysty  krem.
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy żółtka do masy maślanej i ucieramy.
 
Białka ubijamy na sztywno.
 
Do masy żółtkowej dodajemy kaszę mannę i twaróg, i miksujemy.
 
Dodajemy pianę i delikatnie łączymy wszystkie składniki.
 
Dodajemy owoce kandyzowane, można np. rodzynki wcześniej sparzyć i odsączyć.
 
Ja dodałam mix skórek i troszkę właśnie sparzonych rodzynek ( by nie były twarde)
 
Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na godzinę.
 
 
Przepis był na blaszkę 25 x 35, ja niestety miałam większą i ciasto wyszło płaskie ale dobre w smaku :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)