SKŁADNIKI:
- pół kostki masła
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 2 szklanki mąki
- polewa
- bakalie
- polewa
- bakalie
WYKONANIE:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać namoczone drożdże w ciepłym mleku i pół szklanki mąki.
Odstawić naczynie w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Do zaczynu dodać resztę mąki, wyrobić ciasto a na koniec dodać rozpuszczone i schłodzone masło, wyrobić i wyłożyć do formy, aby wyrosło.
Możemy do ciasta dodać bakalie, skórki, rodzynki itp.
Możemy do ciasta dodać bakalie, skórki, rodzynki itp.
Przed włożeniem do pieca smarujemy pędzelkiem rozkłóconym jajkiem.
Wykładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchości :)
Po wystudzeniu dekorujemy polewą :)
Po wystudzeniu dekorujemy polewą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)