8 lipca 2015

Babka drożdzowa :)





 
 
 
 
 
SKŁADNIKI:         
                 
- pół kostki masła
 
- 1 szklanka mleka
 
- 1/2 kostki drożdży
 
- 3/4 szklanki cukru
 
- 5 żółtek 
 
- 2 szklanki mąki

- polewa

- bakalie
 
 
 
 
WYKONANIE:
 
 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać namoczone drożdże w ciepłym mleku i pół szklanki mąki.
 
Odstawić naczynie w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
 
Do zaczynu dodać resztę mąki, wyrobić ciasto  a na koniec dodać rozpuszczone i schłodzone masło, wyrobić i wyłożyć do formy, aby wyrosło.

Możemy do ciasta dodać bakalie, skórki, rodzynki itp.
 
Przed włożeniem do pieca smarujemy pędzelkiem rozkłóconym jajkiem.
 
Wykładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i pieczemy do suchości :)

Po wystudzeniu dekorujemy polewą :)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)