18 maja 2015

Rosół

Składniki:
 
- porcja z drobiu - udko lub dwa udźce, lub 3 skrzydełka, może być także skrzydło z indyka
- porcja wołowiny- żebro lub antrykot itp.
- włoszczyzna ( marchew, seler, pietruszka, natka pietruszki, cebula)
- czosnek
- sól, pieprz, natka suszona lub świeża lub lubczyk
 
 
 
Wykonanie:
 
Do dużego garnka nalewamy wodę, wkładamy wymyte mięso i obraną włoszczyznę, cebule opalamy nad palnikiem nad kuchenką ( ilość cebul powinna być taka jak ilość litrów w garnku), możemy wrzucić także wymytą natkę pietruszki i 2 ząbki czosnku.
Doprawiamy.
 
Całość gotujemy powoli na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie a rosół aromatyczny.
 
Gdy powstaną na powierzchni szumowiny zdejmujemy je łyżką.
 
Całość przecedzamy, mięsko gotowane możemy użyć do innych wyrobów lub pokroić i włożyć do zupy.
 
Podajemy z makaronem, ryżem, ziemniakami pokrojoną marchewką.
 
Idealna baza do innych zup.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)