7 lutego 2014

Nadziewane rogaliki z jabłkiem

Składniki:
- ciasto francuskie
- jabłka
- rodzynki
- cukier waniliowy
- jajko
 
 
 
Wykonanie:
Przygotowujemy farsz, jabłka kroimy w kostkę, rzucamy na rondelek i dodajemy cukier waniliowy, dusimy aż powstanie nam masa w miarę spójna, do środka możemy dorzucić rodzynki wedle upodobania, mogą być od razu z opakowania albo wcześniej namoczone i osuszone.
 
Ciasto francuskie rozkładamy, wycinamy kwadraciki i układamy na nich farsz, zawijamy wedle uznania :)
 
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy od góry jajkiem roztrzepanym.
 
Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku w 180 stopniach , aż się ładnie zarumienią :)
 
Można też upieczone posypać cukrem pudrem.
 
 
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)