7 lutego 2014

Kruche z jabłkami i rosą

 
Składniki:
- mąka
- cukier
- masło
- ewentualnie odrobina śmietany
- jabłka
- cukier waniliowy
- białka + cukier puder
 
 
 
 
Wykonanie:
Ugniatamy mąkę z cukrem ( najlepiej drobnym), z miękkim masłem, wyrabiamy ciasto, jeżeli jest za suche możemy dodać odrobinę śmietanki.
Wyrobione ciacho formujemy w kulkę i dajemy przynajmniej na 30 minut do lodówki lub zamrażalki.
 
Jabłka kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier waniliowy i dusimy.
Powstałą masę zostawiamy do przestudzenia.
 
Ciasto kruche wykładamy z lodówki , rozkładamy rwąc na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
 
Na ciasto wykładamy masę jabłeczną, wyrównujemy.
 
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec cukru pudru.
Wykładamy masę białkową na wierzch ciasta.
Pieczemy ok 40-50 minut.
Kontrolując ciacho czy się nie przypala.
Później wyłączamy piekarnik i zostawiamy uchylone drzwiczki, na górze ciasta powinny nam się pojawić perełki rosy.....
 
 
Smacznego !!!!!!!!
 
 
 

3 komentarze:

  1. Dlaczego ile razy robię ciasto na którym powinna wyjśc rosa to jej kurna nie ma?
    Czy to sernik, czy coś... Od czego to może zależec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia. Może od wilgotności, nie wiem...

      Usuń
  2. bardzo lubię ten serniczek :) pycha !
    Elenka, rosa pojawi się jeśli nie będziesz piekła tej piany na serniku za długo, ma ona się tylko lekko zarumienić. Musisz pilnować czasu pieczenia po nałożeniu piany :)

    OdpowiedzUsuń

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)