17 września 2014

Faszerowane papryki i pomidory

Składniki:

- papryka czerwona - ja miałam dwie duże
- pomidory - 7 dużych
- ryż - 2 woreczki
- mięso mielone pół kilograma mieszanego
- przecier pomidorowy
- jajko 1 sztuka
- odrobina sera tartego
- przyprawy


Wykonanie:

Sparzamy pomidory i paprykę, pomidory obieramy ze skórki.
Wydrążamy pomidory z gniazd nasiennych i odcinamy kapelusiki, tak samo robimy z papryką.
Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem, dodajemy jajko i przyprawy, może być przyprawa ogólna lub do mięsa mielonego, wyrabiamy na gęstą masę, możemy dodać troszkę przecieru pomidorowego.
Wydrążone warzywa napełniamy farszem, na górze posypujemy startym żółtym serem i umieszczamy w formie do zapiekania, całość polewamy rozcieńczonym przecierem pomidorowym albo gęstym sosem pomidorowym i zapiekamy w piekarniku około 60 minut (temp. 180-190 stopni).



 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam :-) Będzie mi miło jeżeli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza :) Wszelkie uwagi i wskazówki mile widziane :-)
Pozdrawiam serdecznie :)